AD woensdag 10 januari

Personeel Honki Ponk ontslagen

Van een onzer verslaggevers

Een groot deel van de ongeveer 65 personeelsleden van kinderopvang Honki Ponk in Schiedam is gistermiddag op staande voet ontslagen. Onder de vestigingshoofden, leidsters en medewerkers heerst ongeloof en woede. Eergisteren hadden zij zich juist weer gemeld om te gaan werken, maar stuitten ze op gesloten deuren.

Directrice M. van Wolferen verwijt het personeel dat het zich tegen het beleid van het bestuur heeft gekeerd. Dat zou blijken uit het feit dat zij aan acties van de gemeente en ouders hebben meegedaan, dat zij contact met de pers hebben gehad en dat veel personeelsleden achter het kort geding staan dat morgen dient. Verder beschuldigt de directrice het personeel van werkweigering en schending van een geheimhoudingsplicht. Volgens haar heeft het personeel bovendien eenzijdig het arbeidscontract verbroken door niet te reageren op een ultimatum dat ze had gesteld. In een brief van 28 december droeg zij het personeel op uiterlijk 3 januari te melden of het nog bij Honki Ponk wilde werken.

Daarop hebben volgens een woordvoerster van het personeel slechts een of twee groepsleidsters gereageerd. Ze gaat er daarom vanuit dat nagenoeg iedereen de ontslagbrief heeft gekregen.

Bij de vakbond Abvakabo FNV hebben zich gisteren zo'n 20 `ontslagen' personeelsleden gemeld. Woordvoerster F. Dijkhuizen noemt het ontslag ongegrond. ,,We zullen dit zeker aanvechten en we hebben er vertrouwen in dat het goed komt. In het belang van onze leden kan ik er niet meer over zeggen.'' Diverse juristen van de vakbond zijn inmiddels met de zaak bezig.

Het personeel van Honki Ponk legde vorige maand massaal het werk neer nadat bekend was geworden dat Van Wolferen de omstreden iatrosoof J.P. de Kok in het voorjaar als beleidsadviseur had aangetrokken. De Kok die meerdere malen met justitie in aanraking is geweest, verwerpt de reguliere geneeskunde en het onderwijs. Ook de gemeente Schiedam en de ouders met kinderen bij Honki Ponk hebben zich tegen Van Wolferen, haar medebestuurslid P. de Bruin en De Kok gekeerd.

De directrice kondigde maandag aan de kinderopvang voorlopig gesloten te houden. Morgen dient het kort geding bij de Rotterdamse rechtbank waarmee de gemeente, de ouders en het personeel drie bestuurszetels willen afdwingen om tegenwicht te bieden aan het zittende bestuur.

Copyright: Algemeen Dagblad