Niemand stuurt kind nog naar Honki Ponk

Iatrosoof De Kok blijft bij kinderopvang Honki Ponk in dienst. Het conflict tussen directrice Van Wolferen en de ouders verhardt zicht.

Door Guus Valk
Schiedam, 30 dec. Pure intimidatie, zeggen de ouders. Agressie, zegt directrice M. van Wolferen. Het conflict tussen ouders en directrice rondom kinderopvang Honki Ponk in Shiedam verhardt zich. "Van Wolferen gooit alle deuren naar een oplossing dicht, terwijl de kinderen al weken thuis zitten", zegt Marianne Ames, die namens de ouders het verzet tegen Van Wolferen leidt.
Al een paar weken zijn de drie centra van Honkii Ponk, die plaats bieden aan ruim 250 kinderen, gesloten. Geen ouder in Schiedam stuurt zijn kind nog naar de kinderopvang, de ruim 75 personeelsleden weigeren te werken of hebben zich ziek gemeld. Directrice Van Wolferen heeft gisteren in een brief het personeel gesommeerd weer aan het werk te gaan. Zo niet, dan volgt ontslag.
Ouders moeten bovendien voor 4 januari te kennen geven of zij nog van plan zijn hun kind terug te sturen naar Honki Ponk, zo schrijft Van Wolferen in een brief aan de ouders. De opvang blijft zeker nog tot 8 januari dicht. "Wij willen de kinderen niet blootstellen aan alle geweld, emoties en agressie van de afgelopen weken."
Het conflict ontstond begin novembertoen duidelijk werd dat Van Wolferen, buiten het toenmalige bestuur en de ouders om, de omstreden iatrosoof Jan Pieter de Kok als extern adviseur had aangetrokken. De Kok werd in 1994 tot twee jaar cel veroordeeld wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan een vrouw door onthouding van medische zorg.
Bovendien bleek dat het pas benoemde bestuurslid P. de Bruin de advocaat en vertrouweling van De Kok is. De overige bestuursleden traden hierop geschrokken af. Van Wolferen en De Bruin - door de ouders inmiddels de wolf en de beer genoemd - vormen nu het bestuur. De Kok blijft aan als adviseur, zo schrijft Van Wolferen de ouders.
Met dit besluit heeft de directrice een oplossing uitgesloten, meent Marianne Ames. Zij adviseert de ouders niet op de brief in te gaan. "De directrice wil intimideren. Als De Kok blijft, hebben zij zich definitief ge´soleerd. Dan beginnen ze maar een kinderopvang zonder kinderen."
Aangezien het bestuur van Honki Ponk ook niet ingaat op het voorstel van de gemeente om een bemiddelaar aan te wijzen, zit het conflict muurvast. De gemeente heeft de subsidie opgeschort en belooft extra conrtroles te houden. "Meer kunnen we niet doen", aldus een woordvoerder.
Ondertussen lopen de emoties bij de ouders op en groeit ook de verdeeldheid onder de ouders. Op internet discussiŰren ze over te nemen stappen. Een vader pleit voor het aanstellen van een bemiddelaar, zoals de gemeente wil. Een moeder fluit hem terug: "Ben je slapjes aan het worden?"
Vorige week dinsdag vluchtten directeur Van Wolferen en bestuurslid De Bruin voor een groep van dertig ouders en personeelsleden, die de twee bestuursleden achtervolgden. De twee bestuursleden voelden zich bedreigd door de groep en vluchtten het politiebureau in. Van Wolferen heeft gisteren in de brief aan de ouders aangekondigd aangifte te doen. Ames heeft begrip voor de achtervolging, maar maant de ouders tot rust. "Met geweld speel je ze alleen maar in de kaart. We bereiken meer als we juridische stappen nemen."