RD Woensdag 22 februari 2003

Iatrosoof De Kok vertrekt uit Kralingen

Door Paul Smits

Rotterdam - Iatrosoof Jan Pieter de Kok (51) vertrekt uit Kralingen. Hij heeft zijn pand aan de Hoflaan te koop aangeboden voor het bijna vijfvoudige van de prijs die hij er in 1999 voor heeft betaald.
De Kok, bekend van de affaire Honki Ponk, heeft het onderkomen destijds bijzonder goedkoop bemachtigd. Aan de hand van onder meer kadastergegevens blijkt adres Hoflaan 132 op 1 september 1999 voor Ä304.940 te zijn verkocht. Op dit moment staat de villa te koop voor Ä1.450.000.

Onrust
In Schiedam ontstond eind 2000 veel onrust, omdat bij kinderopvang Honki Ponk iatrosoof De Kok en zijn rechterhand Pieter de Bruin (61) invloed hadden gekregen. Met veel moeite zijn de iatrosofen toen buiten de deur gezet. In een verder verleden verwierf de in Den Haag geboren man vooral bekendheid als alternatief genezer. Begin jaren negentig is hij veroordeeld voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door het onthouden van goede medische zorg.
Het uit 1870 daterende gebouw aan de Hoflaan wordt nu aangeboden als sociaal-cultureel gebouw met woondoeleinden, 'geschikt voor praktijk of kantoor aan huis'. Voor de snelle stijging van de prijs is een simpele verklaring. Ruim drie jaar geleden kon De Kok als huurder gebruik maken van een voorkeursrecht bij verkoop. Wordt daarbij meestal een marktconforme prijs gemaakt, in dit geval was er een vaste prijs bedongen. Een tegenvaller voor de toenmalige particuliere eigenaar, die gelet op de waanzinnige stijgingen in de jaren negentig het pand voor veel minder geld moest verkopen dan het toen al waard was.

Bestemming
De tegenstanders van De Kok vertrouwen het niet. Ze betwijfelen of deelgemeente Kralingen-Crooswijk wel goed heeft opgelet. Want de zogeheten sociaal-culturele bestemming zou door De Kok nooit zijn nageleefd. Wel heeft de op dit adres gevestigde stichting MichaŽlsscholing van de iatrosofen er illegaal een schooltje gehad. Het schooltje is in 1998 opgedoekt, de stichting is in november 2000 beŽindigd.

Liever kwijt
Destijds heeft de deelgemeente gesteld niet veel te kunnen doen nadat de iatrosofen hun intrek hadden genomen in het Kralingse gebouw. Wel lijkt het aannemelijk dat Kralingen-Crooswijk De Kok en zijn gevolg liever kwijt dan rijk is vanwege hun activiteiten. Een woordvoerder kon niet zeggen of de deelgemeente een standpunt heeft over de verkoop.

De iatrosofie is een mengeling van filosofie en homeopathie en verklaard tegenstander van de reguliere geneeskunde. Ex-patiŽnten en voormalige volgelingen stellen dat De Kok een sekteleider is met gevaarlijke kanten. Zelf willen De Kok en De Bruin de laatste jaren niet reageren op alle beschuldigingen.
Of de iatrosofen zich na hun vertrek elders in Nederland vestigen of bijvoorbeeld het buitenland opzoeken - in BelgiŽ zijn bijvoorbeeld aanhangers - is niet bekend.
Volgens de gegevens van de Kamer van Koophandel zijn op het adres aan de Hoflaan nog steeds allerlei activiteiten gevestigd zoals de stichting Collegium Iatrosoficum en de besloten vennootschappen Aureolus en de Boekerij Collegium Iatrosoficum.

Copyright Rotterdams Dagblad