Rotterdams Dagblad

Dinsdag 9 Januari 2001

Ouders halen hun kinderen bij Honki Ponk vandaan

Door Sander Sonnemans

Schiedam _ Ondanks de mogelijkheid dat het kort geding dat komende donderdag dient, een ommekeer in de crisis bij Honki Ponk kan brengen, halen steeds meer ouders hun kroost bij de Schiedamse kinderopvang vandaan. Er zijn nu al, precies een maand nadat bekend werd dat de omstreden iatrosoof J. P. de Kok als organisatie-adviseur door directrice M. van Wolferen was aangetrokken, zeker twintig ouders die het contract met Honki Ponk per 1 januari van dit jaar hebben opgezegd.

Naar aanleiding van de affaire sloot Van Wolferen enkele dagen voor de kerstvakantie de vier vestigingen van de organisatie die ze zelf opzette. Gisteren, kondigde ze daarbij aan, zou Honki Ponk weer gaan draaien. Echter zonder het personeel en de oudercommissies daarvan op de hoogte te brengen, hield ze op alle locaties de deuren, die zijn voorzien van nieuwe sloten, 'tot nadere aankondiging' op slot.

Enkele werkneemsters, die zich eerder ziek hadden gemeld, waren van plan gisteren weer aan het werk te gaan om de ouders die nog geen alternatief hebben kunnen vinden voor de opvang van hun kroost, een alternatief te bieden. Of ze wilden of niet, ze konden niet aan de slag omdat ze niet naar binnen konden. Het bleef in de 'spitsuren' waarin de kinderen worden afgeleverd bij Honki Ponk donker in de gebouwen. Directrice Van Wolferen was in geen velden of wegen te bekennen.

Naar gisteren bekend is geworden, moet Van Wolferen het, als ze de kinderopvang weer openstelt, sowieso doen zonder de medewerking van de stagiaires van het Albeda College. De onderwijsinstelling heeft naar aanleiding van de crisis de stageplekken opgeheven. Inmiddels is door n van de ouders een netwerk opgezet om hulp te bieden bij alternatieve opvang. Enkele ouders hebben een roulatiesysteem opgezet om beurtelings in huiselijke kring een aantal kinderen opvang te verlenen.

En werkende moeder heeft haar baan opgezegd omdat ze weigert haar kinderen langer bij Honki Ponk onder te brengen. ,,Mede door de hele affaire,'' legt ze uit. ,,Zolang Van Wolferen, De Kok en De Bruin nog bij Honki Ponk rondwaren, zie ik het niet zitten mijn kinderen daar nog naar toe te brengen.''

De oudercommissies hebben de ouders opgeroepen donderdagochtend massaal naar de Rotterdamse rechtbank te komen om het kort geding bij te wonen. Als dat positief uitvalt voor de tegenstanders van de zittende bestuursleden Van Wolferen en P. de Bruin, moet het tweetal op straffe van een dwangsom van 25.000 gulden per dag, overgaan tot de benoeming van de drie voorgedragen nieuwe bestuursleden.

,,Maar dan zijn we er nog niet,'' zegt een vader die gisterochtend bij de vestiging aan de Piersonstraat de werkneemsters een hart onder de riem wilde steken. ,,Officieel heet het dat dan het vertrouwen in het bestuur kan worden herwonnen, maar het komt er op neer dat Van Wolferen en De Bruin er uit gewerkt moeten worden. Die twee willen echter van geen wijken weten, zodat steeds meer ouders hun kind zullen inschrijven bij een andere kinderopvangorganisatie. Misschien komt Honki Ponk dan op den duur wel leeg te staan, maar daarmee worden Van Wolferen en de Bruin misschien wel weer in de kaart gespeeld. Ze zouden dan gewoon verder kunnen gaan met hun praktijken. Het is aan de gemeente om te voorkomen dat Schiedam een iatrosofisch centrum krijgt. Want het is niet voor niets dat deskundigen zeggen dat De Kok in een krankzinnigengesticht moet worden opgesloten.''

Rotterdams Dagblad. Niets uit deze uitgave mag gepubliceerd worden