Radiocolumn 17 januari 2001

Luisteraars,

Ik weet niet hoe het met u is luisteraars, maar ik zat afgelopen weekeinde met één oog in diverse kranten te lezen en met m'n andere oor naar de radio te luisteren en toen viel me iets op. U weet net zo goed als ik, dat mensen vaak een verschillende kijk op dezelfde zaken hebben. Nu weet ik natuurlijk niet hoe het met u is luisteraars, maar zo zegt de één in het voorkomende geval, dat blaffende honden niet bijten, terwijl een ander steevast zal zeggen: dode honden bijten niet.

Nu het de laatste tijd in alle media regelmatig over het Schiedamse Kinderdagverblijf Honki Ponk gaat, gebruiken alle media echter als ze het over de iatrosoof De Kok hebben steevast het bijvoeglijk naamwoord 'omstreden'. Nu zouden we hieruit de conclusie kunnen trekken luisteraars, dat als er omstreden iatrosofen zijn, dat er dan perdefinitie ook onomstreden iatrosofen zijn. Nu is er volgens mij op de hele wereld maar één iatrosoof luisteraars, en omdat die in het nabije verleden al eens wegens dood door schuld in de gevangenis heeft gezeten, een schuld overigens die rechtstreeks voortvloeide uit de iatrosofie, lijkt het overbodig aan het zelfstandig naamwoord iatrosoof het bijvoeglijk naamwoord omstreden te koppelen.
Als bij de diverse media toch de noodzaak wordt gevoeld een bijvoeglijk naamwoord te gebruiken, zouden ze kunnen kiezen voor 'crimineel' of 'misdadig'. Maar zoals gezegd luisteraars, noodzakelijk is het niet: iatrosoof is voldoende.

Deze iatrosoof was bij Honki Ponk als adviseur betrokken geraakt luisteraars, op verzoek van de directrice en oprichtster mevrouw Van Wolferen. 26 jaar geleden heeft zij Honki Ponk op antroposofische basis gesticht en de vraag is nu of door deze zaak de antroposofie ook omstreden is. Subjectief natuurlijk wel, want ik moet er niks van hebben, maar objectief kunnen de zaken wel eens anders liggen. Nu hadden De Kok en Van Wolferen in hun bestuur ook een homeopaat opgenomen luisteraars, dus wat voor de antroposofie geldt, is mutatis mutandis, om het eens op z'n Latijn te zeggen, ook geldig voor de homeopathie. Althans voor mij luisteraars, en een hele goeie morgen trouwens, want dan heb ik het ook.

Verder is opvallend aan de hele zaak, dat bij elkaar op diverse vestigingen van Honki Ponk zo'n 350 kinderen worden opgevangen. Nu was Schiedam vroeger berucht om het overmatig drankgebruik en werd om die reden wel Zwart Nazareth genoemd, want daar in het Heilige land schijnen ze ook behoorlijk te kunnen peren. Tegenwoordig blijken er in Schiedam dus een boel zweefkezen te wonen en de vraag is of het één met het ander heeft te maken.

En nu we het toch over vragen hebben luisteraars, waar zou die naam Honki Ponk vandaan komen. Ik bedoel, ik ken een honky tonk piano en Honky tonk women van de Stones, en ook van hanky panky heb ik wel eens gehoord, maar Honki Ponk is voor mij abracadabra. Misschien is het wel een toverformule uit de mantroposofie luisteraars, want zo langzamerhand sta ik nergens meer versteld van.

Jan Oudenaarden