Trouw - Binnenland, woensdag 20 december
'Ouders zien niet wat er op de crèche gebeurt'
Edwin Kreulen
'Het is niet vreemd als ouders klagen over kinderopvang terwijl er nog niets is misgegaan. Opvang is gebaseerd op vertrouwen. Dat moet de directeur zich realiseren.'
'Ik ken de problemen bij de Schiedamse kinderopvang Honki Ponk alleen uit de krant, dus ik kan de situatie niet helemaal beoordelen. Maar het maakt wel duidelijk wat de aard van de kinderopvang is. Het is niet zoals bij de groentewinkel, waar je niet meer naar toe gaat als de sla je niet bevalt, iets wat je direct kunt zien. De kwaliteit van opvang is lastig te zien. Ouders leveren hun kinderen er af, vertrekken en zien niet de hele dag wat er gebeurt. Ze moeten afgaan op het feit dat kinderen lachen als ze worden opgehaald.
Er zijn natuurlijk wel andere manieren om iets te zien van de kwaliteit. Ouders voeren gesprekjes met de leidsters, er is een procedure waarbij crèches worden beoordeeld en een certificaat kunnen krijgen, en er is natuurlijk de oudercommissie die meepraat over het beleid. Maar zelfs dan weet je nog steeds niet precies wat er overdag gebeurt.
Dat betekent dat de kinderopvang is gebaseerd op een vertrouwensrelatie. Het verbaast mij dan ook niet dat ouders hun kinderen weghouden van deze organisatie, terwijl er ondertussen niets bekend is aan onregelmatigheden met hun kinderen. Het lijkt erop dat de directeur haar eigen plannen wil doorzetten. Maar ze zal wel rekening moeten houden met de vertrouwensband.
Ik denk niet dat dit soort problemen verdwijnt als ouders meer mogelijkheden krijgen om tussen verschillende dagverblijven te kiezen, zoals het kabinet wil. Er blijft voorlopig nog een tekort aan aanbod van kindplaatsen en zelfs als er meer opvang komt, is een dagverblijf nog steeds niet iets wat je zomaar inruilt voor een andere opvang. Want je kind heeft inmiddels een relatie opgebouwd met leidsters en de andere kinderen.
Ik zou echt geen oplossing weten voor de situatie bij Honki Ponk. Als het vertrouwen weg is, wordt het moeilijk met de huidige personen verder te gaan. Het is niet zoals bij een staking, waar je een bemiddelaar neerzet die een compromis zoekt. De ouders zullen bang blijven dat er over twee jaar weer zoiets gebeurt.
Ik denk niet dat de oorzaak van de problemen ligt in het feit dat iedereen maar een crèche kan openen. We willen dat de kinderopvang een normaal product wordt, buiten de welzijnssfeer. Je moet mensen de kans geven er in te stappen.
Ik ben pas sinds kort hoogleraar en ga binnenkort onderzoek doen naar het personeelsbeleid binnen de kinderopvang. Bijvoorbeeld naar de vraag of de motivatie van mensen om er te gaan werken, verandert nu het allemaal commerciëler wordt. Of het aantrekken van deze 'adviseur' door de directeur in Schiedam een goed instrument is om de motivatie te verhogen? Om te zorgen dat het personeel de pedagogische aanpak ook daadwerkelijk uitvoert met de kinderen, kun je ook wel andere dingen doen dan een iatrosoof inhuren.'
Copyright: Trouw