Binnenland, zaterdag 30 december

Bestuur Honki Ponk kiest harde lijn in conflict

Het bestuur van de Schiedamse kinderopvang Honki Ponk heeft gekozen voor de harde lijn in het conflict met ouders, personeel en de gemeente. Dat blijkt uit een brief die directrice M. van Wolferen gisteren heeft geschreven aan de ouders en het personeel.
De omstreden iatrosoof De Kok blijft organisatieadviezen geven, staat in de brief. Voor 4 januari moeten ouders schriftelijk laten weten of zij hun kind van de opvang halen. Stakende leidsters moeten zich uiterlijk 2 januari melden, op straffe van ontslag.

De banden tussen De Kok, eerder veroordeeld wegens levensgevaarlijke pseudo-medische praktijken en de kinderopvang, zorgden begin deze maand voor onrust. Veel ouders hielden hun kinderen thuis, personeel meldde zich massaal ziek. De opvang sloot daarop tot 2 januari.

Van Wolferen schrijft 'geschokt' te zijn over de aggressieve en bedreigende opstelling van sommige ouders. Ze zegt met hen niet meer te willen samenwerken en aangifte te doen bij de politie 'van alle bedreigingen'.

Verder toont ze zich gekwetst dat veel ouders geloof hebben gehecht aan de negatieve publiciteit over De Kok. Elders in de brief roemt ze herhaaldelijk De Koks ervaring, kennis en inzicht.

Van Wolferen bevestigde dat zij voorlopig met P. de Bruin het bestuur zal vormen. De Bruin geldt als een trouwe volgeling van De Kok. Hij bleef deze zomer als enig bestuurlid over nadat de overige bestuursleden waren opgestapt.

Woordvoerster Ames van de oudercommissie zei gisteren dat de ouders is geadviseerd niet te reageren op het ultimatum van het bestuur. Het personeel heeft van juristen het advies gekregen de aanmaning te negeren.

De gemeente heeft zich aan de zijde van ouders en personeel gesteld, maar zegt weinig te kunnen doen. Een suggestie om een bemiddelaar aan te wijzen, strandde op onwil van het bestuur. Overigens zei Van Wolferen dat hierover nog werd onderhandeld.

Copyright: Trouw