Zaterdag 10 Januari 2004

'Zet het douanehuisje op palen'

Maassluis - Breek het douanehuisje op het Maassluise havenhoofd steen voor steen af om het vervolgens weer te herbouwen. Maar dan wel ruim twee meter hoger, op palen. Dit is in het kort het idee van de Maassluise kunstenaar Gerard Beijn. Het huisje wordt momenteel gebruikt als atelierruimte voor kunstenaars, een bestemming die Beijn ook in de toekomst voor ogen staat.

,,Het kan blijven dienen als inspiratieplek om er te mijmeren, te werken; daar is het groot genoeg voor. Ik beschouw het dan als een object van kunst,'' aldus de man die zichzelf bouwkunstenaar noemt en verwacht dat het unieke van zo'n gebouw weer andere kunstenaars zal aantrekken. Waar het huisje nu slechts door Maassluizers wordt gebruikt, zouden in de toekomst ook kunstenaars uit heel Nederland en zelfs daarbuiten welkom moeten zijn.

Beijn denkt dat zijn idee realiseerbaar is. Temeer omdat hij het afbreken en herbouwen grotendeels wil laten uitvoeren door onder meer studenten bouwkunde en leerling metselaars. ,,Het lijkt me hartstikke leuk om dat met een aantal mensen te doen. En dat mag dan gerust twee jaar duren.''

Een grondige restauratie van het gebouwtje is sowieso nodig, werd vorig jaar duidelijk. Ook is vorig jaar besloten dat het douanehuisje een sociaal-culturele bestemming krijgt. De gemeente Maassluis is verder in gesprek met Vereniging Hendrick de Keyser, de mogelijke koper van het pand. Deze vereniging stelt zich ten doel om historische panden op te knappen, in stand te houden en onder voorwaarden te verhuren.

Bron: Rotterdams Dagblad 10 januari 2004